Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Nem tetszenek a Liget-tervek?

A Népszabadság információi szerint a kormány továbbra is elszánt a városligeti Múzeumi Negyed megépítésé dolgában, viszont a beérkezett pályaművek nem arattak osztatlan sikert a döntéshozóknál.

Szalai Anna írása szerint, idézzük:

"Orbán Viktor kormányfő azonban – információink szerint – korántsem volt ennyire elbűvölve a győztes pályamunkáktól. A hírek szerint „érthetőbb, a magyar néplelket jobban tükröző” épületeknek jobban örült volna."

Emlékeztetnénk, hogy a kortárs épületek várható fogadtatásáról már tavaly írt Majkó Zsuzsa az ujjé a ligetben blogon:

"Van még egy eddig nem tárgyalt veszélye is a projektnek. A  hamis történelmi narratíva- 70 éve pusztul a Liget-  tömegekben ébresztett nosztalgiát a Klösz fotókról ismert liget-kép iránt. Internetes fórumokat, több ezres létszámú facebook csoportok hozzászólásait tanulmányozva jól látszik, hogy az emberek  - talán a Várkert bazár felújításán felbuzdulva - századfordulós ligetet követelnek Iparcsarnokkal, Királypavilonnal, Kolegerszky kioszkkal és Angol parkkal. A historizmuson túllépni nem bíró hazai közízlés nehezen barátkozik a modern épületekkel, és nehezen emészti meg, hogy a millenniumi kiállítás csinos pavilonjait visszakívánni anakronizmus. Nekik mindenképpen csalódás lesz az új Városliget. Kérdés, akkor kinek is építjük ezt az egészet?"

A közvélemény azóta sem fordult meg, általánosságban utasítja el a Ligetet falként körülvevő monumentális méretű modern épületeket. A kritikák jogosnak tűnnek, hiszen a látványtervekből egyértelműen kiderül, hogy az épületek nem illenek a 200 éves történelmi kert kulisszái közé.

Vélhetően a projektiroda most a millennium hangulatát idéző felújítások előrehozásával - Szépművészeti, Közlekedési Múzeum, Hősök tere parkos kialakítása - igyekszik a közvélemény felháborodását csillapítani. Ez azonban mit sem változtat azon a tényen, hogy a Városliget a világ egyik legrégibb közparkja, amely funkcióvesztés nélkül nem alkalmas ilyen méretű épületek befogadására.

Városliget intézményei