Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Az év blamázsa: a beépítés ellen érvel a pályázat egyik tanulmánya

Áttanulmányoztuk a Városligetre kiírt kertépítészeti pályázatot. Ennek részleteivel egy későbbi cikkben foglalkozunk, most csak a legviccesebb momentumra hívnánk fel a figyelmet: a pályázat egyik melléklete meg kívánja védeni a Ligetet az építkezésektől.

A pályázat része egy, a Városliget történetét áttekintő összeállítás, mely 2012-ben készült a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalban. A tanulmány elavult, hiszen konzekvensen számol a Vidámparkkal, valamint azóta a műemléki listáról lekerült objektumokat is felsorol a védett műemlékek között. A dolgozat egyébként minden bizonnyal a Városliget történelmi kertté minősítésének alátámasztására szolgált 2012 -ben (ilyen javaslat az évek során többször is volt a döntéshozók asztalán, de érdemben nem tárgyaltak róla). A Városliget zrt most ezt a  tanulmányt csatolta az  új épületekkel teleszórni kívánt Városliget kertépítészeti pályázatához.

A legviccesebb rész, hogy az írás két helyen is szorgalmazza a Városliget történeti kertté nyilvánítását, hogy ezzel akadályozzák meg az esetleges beépítéseket. A szerzők így fogalmaznak:

"Az olykor több ezres tömegek mozgása a Ligetben a végsőkig fokozza a kert terhelését. Az épített elemek, berendezési tárgyak is lehasználtak. A zöldfelület mértékét csökkentik, ill. csökkenthetik az esetleges beépítések, ennek veszélyét is elháríthatja a Liget történeti kertté való nyilvánítása. A védelem elmaradása esetén tovább romolhat az állapota a kertnek, valamint értékes zöldfelületeket építhetnek be."

A tanulmány egésze egyébként alátámasztása mindannak, amit a beépítés ellenzői rendre felemlítenek: nem csak Magyarország, hanem egész Európa egyik legjelentősebb tájképi kertépítészeti alkotásáról van szó, mely védett történelmi kert minősítésre joggal tart számot.

"A Városliget nemcsak a magyar történeti kert állomány egyik kiemelkedő alkotása, hanem a világ egyik legelső olyan városi közparkja (1813-1817), amelyet egy város a saját tulajdonú területén a saját forrásaiból épített a polgárai számára."

"A Városliget 200 éves múltja, s azóta folyamatosan közparkként való fenntartása, történelmi, kulturális, kerttörténeti jelentősége révén jogosult a történeti kertek listájára való felkerülésre." 

Adódik a kérdés: a zrt-nél nem olvassák el a saját pályázatuk dokumentációját? Avagy miért nem sikerült 3 év alatt egy a Liget történeti értékeit naprakészen leíró és dokumentáló munkát kiizzadni magukból?

Városliget intézményei