Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Állatkerti különszám a Budapest újságban

Megjelent a Budapest folyóirat júliusi száma, 15 oldalas állatkerti melléklettel, abból az alkalomból, hogy az intézmény augusztusban ünnepli 150 éves évfordulóját. A mellékletbe szerkesztőnk, Majkó Zsuzsanna is írt egy cikket a XIX. századi  állatkerti népszórakoztatásról.

Talán kevesek előtt ismert a tény, hogy az Állatkert az egyik olyan intézmény a pesti Városligetben, amely nem állami területigénylés révén, hanem a városi tanács saját elhatározása alapján került a közparkba. (A másik a Széchenyi fürdő). Nem volt ez szokatlan a korban, hiszen akkoriban úgy gondolták, a közparkok valamilyen természettudományos ismeretterjeztő szerepet is betölthetnek a városlakók életében, így jellemzően botanikai gyűjteményeknek vagy nem ritkán állatkerteknek adtak helyet. A fővárosi Állatkert 1866. augusztus 9-én nyitott, akkor még részvénytársasági formában működött. Ebből az alkalomból jelent meg melléklet a Budapest folyóiratban, benne több érdekes cikkel.

Hanga Zoltán cikke a régmúlt korok legendás állatkerti dolgozóiról emlékszik meg, Szelényi Gábor a gyűjtemény gyarapodásának szentelt írást. A kert főállatorvosa Dr Sós Endre az intézmény természetvédelmi feladatairól ír, Montskó Éva az állatkerti gyerekvilágról, Majkó Zsuzsana a XIX. század 70-es éveitől divatba jött tömegszórakoztató műfajok állatkerti felbukkanásáról mesél,  Aradi Péter pedig az állatkert zenés hagyományait (merthogy az is volt ám) tárja fel, Silberer Vera a kert építészeti értékeit veszi számba, Csontó Sándor pedig korabeli lapokat szemlézett.

A lap 480 forintba kerül, megvásárolható:


‒ A Kiadóban (Summa Artium Nonprofit Kft., V., Budapest, Honvéd utca 3. V. emelet 13.)
‒ az Írók Könyvesboltjában (Budapest, VI., Andrássy út 45.)
‒ a FUGA Budapesti Építészeti Központban (Budapest, V., Petőfi Sándor utca 5.)
‒ a Budapest Antikváriumban (Budapest, IX., Üllői út 11-13.)
‒ a Litea Könyvesbolt és teázóban (Budapest, I., Hess András tér 4.)
‒ a Lipták villában (Budapest, XIV., Hermina út 3.)

Városliget intézményei