Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Megvolt az első Liget Park Fórum

Lezajlott az első Liget Park Fórum, a Városliget tájépítészeti fejlesztésének civil egyeztetése. Akik múzeumépületekről szóló vitát vártak, azoknak csalódniuk kellett.

Persányi Miklós a Városliget kert-és tájépítészeti biztosa világossá tette, hogy a Ligetbe szánt, kormányhatározattal eldöntött épületek sorsáról nincs felhatalmazása vitát nyitni. Ugyanakkor hisz abban, hogy tovább növelhető a zöldfelület, és a parkhasználók igényei is kielégíthetők. A fejlesztésre rendelkezésre álló 15 mrd forintot pedig történelmi lehetőségnek nevezte a park megújítására.

A fórumról ezek után a zöld szervezetek képviselői (a Ligetvédők, a Levegő Munkacsoport és a Greenpeace) kivonultak, és egy utcai, rögtöntzött sajtótájékoztatón jelentették be, hogy nem asszisztálnak a "látszategyeztetésekhez." Tárgyalási alapnak csak az épületekről szóló vita újranyitását tekintik. A Greenpeace képviselője a Népszabadságnak azt mondta, nem kételkednek Persányi jó szándékában, de felhatalmazását elégtelennek, kinevezését pedig megkésettnek tartják.

A meghívottak a biztosi expozé és a Garten Stúdió (a tájépítészeti tervpályázat győztese) prezentációja után hozzászólhattak, illetve kérdéseket tehettek fel a tervvel kapcsolatban.

A biciklis szervezetek továbbra is az Olof Palme sétány megszüntetésén rugóznak, a kutyások nem szeretnének kutyafuttatót, a vendéglátósok jó sok pénzes turistára vágynak, a cirkusz még mindig a helyét keresi, a gördeszkások pedig az eltűnő pályájuk miatt aggódnak.

A felvetésekre a biztos ígérete szerint további, most már témákra bontott, szakmai fórumokon kapnak majd válaszokat a szervezetek. Persányi egyébként a Kós Károly sétány lezárását tartja a projekt egyik sarokpontjának, de hogy ehhez milyen kapcsolódó infrastrukturális beruházások szükségesek feltétlenül, és ezeket ki építi meg (a főváros vagy a Liget zrt), arról még nem tudni részleteket.

készült a 444.hu, a nol.hu, az MTI anyagai, és a helyszínen jelen lévő szervezetek facebook bejegyzései alapján.

Korábbi cikkünk a meghívottak listájával

MZS

Városliget intézményei