Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Milliárdos tételek csak tervezésre

Minden tétel - az épületek és a park - tervezési díja is magasabb az előzetesen kalkulált összegeknél. Most derül majd ki - bár ennek a projekt előkészítő fázisában kellett volna - hogy a városligeti épületeknél előre nem várt nehézségekbe ütközhetnek a tervezők. A kivitelezés pedig még odébb van.

A Néprajzi Múzeum tervezési díja "csak" 50 millióval több, az előre tervezettnél, így a Napur vezett konzorcium 1,79 mrd forintért készítheti el az Ötvenhatosok terére szánt épület terveit. Bár az építmény méretei hatalmasak - 25 000 nm -, ebből alig több mint 5000 nm hasznos kiállítótér jut a múzeumnak. A többi területen rendezvénytermek, kávézók, étterem, shopok kapnak helyet.

Jelentősen drágább lesz viszont a park tervezése. A tájépítészeti pályázat győztese, a Garten Studio Kft az előzetesen erre a munkára szánt 850 millió ft helyett, 1,27 mrd-ért készíti el a park végleges terveit. Az is bizonyos ugyanakkor, hogy a legnehezebb dolga a tájépítész tervezőnek van, hiszen figyelembe kell vennie az épületek kiszolgálásának igényeit, a parkhasználók változatos csoportjainak elvárásait, és a Ligeten belüli közlekedési koncepciót is.

A Közlekedési Múzeum sokat vitatott épületéről már a tervezők is tudják, hogy múzeumnak alkalmatlan. Ezért a valódi kiállítótereket a föld alá kell vinni, a Pfaff Ferenc-féle  épületben csak közösségi funkciók (ez éttermet, kávézót és rendezvénytermet, meg egy a kupolában elhelyezendő kilátót jelent) kaphatnak helyet. Ugyanakkor az épület nem az eredeti helyén, hanem a Hermina úttól beljebb, a park felé épül meg. A tervezésre kiírt közbeszerzést a Mérték Kft nyerte, ők az előzetesen számított összegnél 150 millióval drágábban, 750 milliórét készítik el a kiviteli terveket. A Közlekedési Múzeum építési területén számos fa érintett, ezeket át kell majd ültetni vagy kivágni, valamint ki kell váltani a Hermina úti trolivezetéket is.

Készült atlatszo.hu, valamint saját régebbi cikkeink nyomán

 

Városliget intézményei