Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Ez történt a héten - Ligetszemle 4.

Mégsem lesz integrált a Vakok kertje, áthelyezik a Pecsa melletti időkapszulát, úgy tűnik nem az eredeti tervek szerint épül meg a Városligeti Színház, és a volt Hungexpo épületek bontása is drágul. Heti Ligetszemle 4.

2016. 10.31-11.05.

A Garten Stúdió – a Városliget táj-és kertépítészeti pályázatának győztese megkezdte az egyeztetéseket a Liget-használókkal. A vakok és gyengénlátók budapesti szervezetei jelezték, hogy szeretnék, ha  az 1972-ben, a világon ötödikként átadott, kifejezetten vakoknak és gyengénlátóknak készült speciális kert (nyitó képünkön) nem válna a tervekben feltüntetett integrált kertté, hanem megmaradna a vak emberek szolgálatában. A kert megújítására javaslatot is tesznek majd. A Garten Studio ezt, és a szervezetek többi igényét (pl integrált játszótér létrehozása, vakvezető kutyáknak futtató, illatkertek alkalmazása…) is beépíti a most készülő tervekbe.

A Vakok kertje, forrás: facebook

A Lokál című lapnak nyilatkozott a Városliget zrt kommunikációs stábja a Petőfi Csarnok mellett található időkapszula jövőbeni sorsáról. Eszerint az eredetileg 2037-ben felbontandó időkapszulát a Pecsa bontásának megkezdése előtt ki fogják emelni a földből, és a Ligetben máshol elhelyezik.

Írás az Időkapszuláról

Eredeti cikk: http://www.lokal.hu/2016-11-mi-lesz-a-varosligeti-idokapszulaval/

A harangláb alatt van az időkapszula

 

Az október 27-én megtartott Liget Park Fórumon Sághi Attila műszaki igazgató (Városliget zrt) prezentciójába egy eddig nem látott kép került a Városligeti Színházról. A Vágó fivérek által 1909-ben tervezett színház mögé a képen egy több emeletnyi magas, modern szárnyat biggyesztettek. A kép lázba hozta az internetes közösségeket, ez a tervváltozat ugyanis eddig nem volt ismert. A Városliget zrt eddig azt kommunikálta, hogy a hajdani külvárosi bulvárszínházat az eredeti tervek szerint építik újjá, a bővítésről nem volt szó. Szakértők szerint az új szárnyra a modern szcenika elhelyezése miatt lehet szükség.

A nyilvánosságra került tervek egy új, modern szárnyat is ábrázolnak. Forrás:

 

A héten a Liget több pontján is hatalmas fúrófejekkel felszerelt munkagépek jelentek meg. Láttak ilyet az Időkerék mellett, valamint a Pecsa mögötti nagyréten is. Mivel lakossági tájékoztatás továbbra sincs, így a Ligetbe járók csak találgatni tudnak. Valamilyen talajmintavételről lehet szó, bár furcsa, hogy az érintett területeken tudtunkkal nem terveznek építkezést.

Munkagép a Műcsarnok mögötti területen. Fotó: Ligetvédők facebook

 

A Városliget zrt november 4-én kiadott közleménye szerint befejeződött a Közlekedési Múzeum azbesztmentesítése, így folytatódhatnak az épület bontási munkálatai. A ligeti ingatlanberuházásokat bonyolító cég szerint a levegőtisztasági mérések nem mutattak ki azbesztet.  Az Index cikke itt olvasható.

Az Átlátszó  november 5-én írta meg, hogy a volt Hungexpo terület bontása az előzetesen kalkuláltnál 60 millió forinttal többe fog kerülni. A Városliget zrt indoklása szerint a helyszínen tartózkodó Ligetvédők miatt van szükség az összeg megemelésére, ugyanis a tiltakozók miatt többet kell költeniük vagyonvédelemre. Az Átlátszó cikke

Városliget intézményei