Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Ez történt a héten - Ligetszemle 5.

Gőzerővel folyik a Közlekedési Múzeum bontása, átültettek egy fát az épülő Feszl-pavilonoknál, ökológiai kockázatra figyelmeztetnek a civilek. Heti Ligetszemle november 6-13.

Az azbesztmentesítés után gőzerővel folyik a Közlekedési Múzeum épületének bontása. Bár eredetileg csak a modern szárny bontásáról és a kupolacsarnok visszaépítéséről volt szó, a tervek 2015 elején megváltoztak. Eszerint a teljes épületet elbontják, az eredeti, 1896-ban épült Közlekedési Csarnok Pfaff Ferenc tervei alapján épül majd meg, de nem az eddigi helyén, hanem attól beljebb, a park felé. A területen a Városliget zrt közlése szerint 107 db fa érintett. Ebből a tervek szerint 22 -t kell kivágni, 85 pedig átültethető, bár ennek némileg ellentmond, hogy jó néhány koros, 50 cm törzsátmérőjű egyed is áll a területen. Az épület bontását év végéig be akarják fejezni.
(címlapfotó: Kovács Lajos, facebook)

fotó: Majkó Zsuzsanna

A Városliget kert-és tájépítészeti pályázatának nyertese, a Garten Studio egyeztetéseket folytat civil szervezetekkel, hogy javaslataikat beépíthessék a végleges tervekbe. A november 2-i egyeztetésen szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy az építkezések és fakivágások hatására módosulhat a Liget mikroklímája, mely hátrányosan érintheti a megmaradó faállományt is, pl koronaszáradás jelentkezhet egyes egyedeknél. Épp ezért azt javasolják, hogy az átültetések, kivágások időben elhúzódva valósuljanak meg, valamint, hogy a Városligetet a beruházó kezelje egységes ökoszisztémaként.

 

Szerda délelőtt faátültető gép az Állatkerti körúton (fotó: olvasónk)

 

November 9-én a német Opitz cég faátültető gépe tűnt fel az Állatkerti körúton. Mint később kiderült az épülő Feszl-pavilonoknál dolgozott. A Városliget zrt közlése szerint egy mezei juhart ültettek át a szakemberek, egy magas kőrist és egy zöld juhart pedig a Tahi Faiskolába szállítottak rehabilitációra.

Faátültető gép dolgozik a Feszl-pavilonoknál (fotó: Liget Budapest facebook)

 

Baán László szintén november 9-én nyilatkozott az MTI-nek. Eszerint megállapodtak a Petőfi Csarnok bérlőjével, aki, mivel még 5 éves időtartamú, érvényes szerződéssel rendelkezik,  400 miliós kártalanítást kap a lelépésért. Az utolsó bolhapiacot a hétvégén tartották, Baán szerint hamarosan megkezdődik az épület bontása. A Pecsa helyén épül majd fel a jelenlegi tervek szerint az új Nemzeti Galéria 12 000 nm-es épülete.

November 11-én Madárbarát tanösvényt adtak át a Králydombnál. Erről itt olvashat bővebben.

Városliget intézményei