Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Ez történt a héten - Ligetszemle 6.

Kiderült végre az Olof Palme ház tervezett funkciója, közlekedési fórumot tatott a Liget Park biztos, kutyások tiltakoztak a Ligetben a tervezett futtatók ellen. Heti Ligetszemle, november 21-27.

November 22. kedd

Zugló bejelentette, hogy megfellebezi a kormányhivatal határozatát, melyben az szerepel, hogy nem szükséges környezeti hatásvizsgálat lefolytatása a Közlekedési Múzeum építésével kapcsoltban. Szabó Rebeka alpolgármester szerint viszont a jelentős térszín alatti beépítés hatással lehet a talajvíz viszonyokra, azonkívül az építkezés alatti zaj -és környezetterhelés a környékbeli lakók életét nehezíti majd meg.

A Városliget zrt közleményben reagált a zuglói fellebbezésre. Ők azzal érvelnek, hogy a benyújtott előzetes vizsgálati dokumentáció alapján hozott határozatot a kormányhivatal, azonkívül szerintük a múzeum a jelenleginél kisebb alapterületen épül. A térszín alatti beépítésekre, illetve a területen álló 107 db, az építkezésnek útban lévő fára nem tér ki a zrt közleménye. Arra, hogy a nyilvánosság bevonása nélkül megváltoztak a Közlekedési Múzeum tervei, idén júliusban a varosliget.nfo már felhívta a figyelmet.

 

November 23. szerda

Sajtóbeszélgetést szervezett a Greenpeace Magyarország, melyen a kialakult helyzetet a résztvevők úgy értékelték, hogy soha nem látott támadás folyik a kormányzat részéről a városi zöldfelületek ellen. A résztvevők öt pontos kiáltványt fogalmaztak meg. Ebben azt javasolják, hogy:

A városi zöldterületek és fasorok kapjanak az infrastrukturális hálózatokéval megegyező védelmet!
A fejlesztések elsősorban a leromlott állapotú városrészek rehabilitációját szolgálják, és ne a város meglévő zöldterületeit terheljék!
Jó gazdát a városi zöldfelületeknek! Minden városi önkormányzatnál legyen felelőse a zöldterületek fenntartásának és fejlesztésének.
A kiemelt állami beruházások se mentesüljenek a környezet védelmét szolgáló előírások hatálya alól!
Semmit a közparkokról a helyi civilek nélkül!

Teljes cikk
 

November 24. csütörtök

Közlekedési tematikával folytatódott a Liget Park fórumsorozat. A fő téma a Kós Károly sétány lezárása lett volna, de erről konkrétumot továbbra sem tudhattak meg a résztvevők. Mivel a forgalmas út autómentesítése fővárosi hatáskör, így az önkormányzatnak kell meghozni a lezáráshoz szükséges döntéseket. Szóba került még a közösségi közlekedés kérdése. A Ligetben a parkrehabilitáció után csak a 70-es troli vonala maradna meg, az is felsővezeték nélkül járna a parkon belül. Szintén a fórumon derült ki, hogy az Olof Palme ház rendezvényközpontként funkcionál majd a felújítás után. Az épület északi részén egy teraszt is kialakítanak, előtte pedig rózsakert lesz.

 

November 27. vasárnap

Mintegy 100 kutyagazdi jött el kedvencével a közös fotózásra a Ligetbe, hogy így tiltakozzanak a tervezett szűk kutyafuttatók ellen.

Városliget intézményei