Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Tényleg kisebb lesz a Galéria mint a Pecsa volt? - Frissítve

A tegnapi sajtóbejáráson, ahol a Pecsa hamarosan kezdődő bontása volt a téma, elhangzott, hogy az új Nemzeti Galéria épülete kisebb lesz, mint a bontandó épület. De vajon tényleg ez az igazság? Körbejártuk a témát. A cikk végén a Városliget zrt közleménye.

A Városliget építési szabályzat még úgy fogalmazott, hogy az új múzeumépület  2,5-szer nagyobb lesz a Pecsánál. A Városliget zrt hivatalos blogja viszont most azt írja: "Az új Nemzeti Galéria igazán különleges épülete, amely a rémhírekkel ellentétben kisebb alapterületet fog elfoglalni, mint most a PeCsa: előbbié 9.095 négyzetméter, míg utóbbié 10.729."  Az adatok Sághi Attila, a Városliget zrt műszaki vezérigazgató helyettesének szájából hangzottak el, de vajon mennyire helytállóak? 

Az eltérés abból adódik, hogy a Városliget építési szabályzat épület alapterületet hasonlít össze épület alapterülettel, Sághi Attila viszont az almát a körtével.

A hajdan szebb napokat látott ifjúsági szabadidőközpont épületének alapterülete  kb 5300 nm, melyből a nagyterem 930 nm-t, a három klubszoba mintegy további 300 nm-t foglalt el. A Sághi által közölt 10 729 nm-be beleszámították a hátsó, kerítésen belüli részt is: így a 24x10 méteres szabadtéri színpad területét, a nyitott lelátót, a színpadot körülvevő burkolt területet, valamint a Pecsa előtti burkolt területet is. Tehát mindazt a területet amit a Petőfi Csarnok intézmény  - és nem a falakkal határolt épület - a telekből elfoglalt.

A Nemzeti Galéria esetében ezt a számot azonban nem ismerjük: nem tudjuk mekkora az intézményi terület, ahogy azt sem, mekkora területet foglal majd el a zöldből az új múzeum. Ehhez ugyanis tudnunk kéne, mekkora burkolt tér veszi majd körül az épületet, lesznek-e egyéb, a Galériához csatlakozó építmények. pl terasz. Tehát a Városliget zrt által közölt 9095 nm valószínűleg az épület netto  alapterülete lehet, azaz a földszinti falsíkok által határolt terület. Ez a Pecsa esetében mint már említettük 5300 nm. Ha ezt a két releváns számot hasonlítjuk össze, mindjárt nem beszélhetünk arról, hogy a Galéria épülete kisebb lesz, mint a Petőfi Csarnoké, sőt majdnem a duplája. Az új Nemzeti Galéria nettó épületterülete  - tehát a szintterületek összege - a Városliget zrt közlése szerint egyébként 51 950 nm.

A trükk: az új épületnél csak az épület alapterületét közöld (szigórúan csak a falsíkok által közrefogott legnagyobb szint területe), mélyen hallgass a teraszokról, burkolt felületekről, egyéb építményekről...,  a lebontandó épületnél viszont az intézmény által a telekből elfoglalt területet  (járdák, burkolt felületek, felszíni parkoló, külső kazánház, szabadtéri lelátó...) hangoztasd. Így bizonyíthatod, hogy egy kétszer akkora épület tulajdonképpen kifejezetten sok zöldfelületet fog visszaadni a Ligetből a látogatóknak.

A többi új épület esetében is megnéztük a számokat, ez a következőképp alakul (a számokat a Városliget zrt anyagaiból vettük):

Néprajzi Múzeum - 32 615 nm netto épületterület - 13 411 nm netto alapterület
Magyar Zene Háza - 10 099 nm netto épületterület - 2565 nm netto alapterület
Közlekedési Múzeum - 19 430 nm netto épületterület - 3795 nm netto alapterület
Városligeti Színház - 3300 nm netto épületterület - 1333 nm netto alapterület

Az értelmezéshez:
bruttó alapterület - az adott épületszint külső falsíkokkal határolt legnagyobb vízszintes területe
bruttó épületterület - a bruttó szintterületek összege
netto alapterület - a bruttó szintterületből le kell vonni pl a falak által elfoglalt területet
netto épületterület - a netto szintterületek összesen
 
FRISSÍTVE A HVG.HU NYOMÁN
 
"A Liget Budapest Projekt erre reagálva kiadott egy közleményt, amelyben azt mondja, hogy "egyes szakértők olyan kijelentéseket tulajdonítanak a Városliget Zrt-nek, amelyeket az sohasem állított - nevezetesen azt, hogy az Új Nemzeti Galéria épülete kisebb lenne a Petőfi Csarnoknál - s aztán ezen általuk kreált állítást „kreatívan” és vehemensen cáfolják".
A Városliget Zrt. azt állítja, azt mondta, hogy az új épület kisebb alapterületű lesz, így kevesebb zöldfelületet vesz el majd a parkból, mint jelenleg a Petőfi Csarnok és a hozzátartozó lebetonozott kültéri koncerthelyszín."
 
 

Városliget intézményei