Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Befektetők settenkednek a Városliget körül

Nem nyerte meg az ingatlanos Oscar-díjat a Liget Budapest projekt, ennek ellenére a Városliget zrt nem késlekedett a győzelmi jelentés publikálásával. A közleménybe azonban disszonáns hangok is vegyültek: kiderült befektetők érdeklődnek a projekt iránt.

Győzelemnek értékelik a projekt gazdái a döntőbe kerülést is, igaz nem a Liget Budapest, hanem egy japán projekt nyerte a fődíjat. Baán Lászlóék azt is elmondták a sajtónak, hogy sok befektető érdeklődött a projekt iránt Cannes-ban, a verseny helyszínén.

Itthon, a hazai kritikusok elcsendesítésére azt szokták felhozni, hogy a 200 éves közpark leromlott állapotát a helyi parkhasználók igényeihez szabva fogják javítani. A park minden elemében jobb lesz, futókör, több pad és wc, no meg játszótér szolgálja majd az ide látogatókat. Ezen kívül Európa legnagyobb kulturális fejlesztése zajlik majd a Városligetben, egy kisebb színház és új múzeumépületek épülnek a parkba. Minderről kormánydöntés van, és a projekt büdzséje garantált  a költségvetésben.

De akkor vajon milyen potenciált lát egy befektető egy közparki -kulturális fejlesztésben, és mit tudnak a pénzéért Baánék cserébe ígérni? Ha Ön, kedves olvasó befektető lenne, tenné-e a pénzét a megtérülés reményében játszótérbe, padba, vagy futókörbe? Esetleg a Néprajzi Múzeum várható jegybevételéből szeretné megalapozni a családi vagyont? Most szólunk, ezek nem túl jó ötletek, inkább viszik a pénzt, mint hozzák.

Az sem igazán érthető, hogy ha a projektet kormánydöntés értelmében a magyar adófizetők 154 mrd-jából finanszírozzák, mi szükség van a magántőkére? Persze, ha az elmúlt időszak híreit böngészi az ember, hamar rátalál a valódi okokra. A Közlekedési Múzeum több mint duplájába fáj most, az első kapavágás előtt, mint azt tervezték, a biodómot el sem tudják kezdeni egyelőre, olyan csillagászati árajánlatok érkeztek a tenderkiírásra, a Szépművészeti részleges felújítása is megdrágult több mint 30 %-kal. Valahonnan elő kell tehát keríteni az irdatlan mennyiségű pénzt.

Ez pedig csak úgy fog menni, ha park helyett kapunk egy új vigalmi, vagy ha úgy jobban tetszik bulinegyedet. Bérelhető, exkluziv terekkel, amelyeket mellékesen múzeumnak hívnak, de lehet, hogy egy magáncég fog üzemeltetni? Több tucatnyi vendéglátóhellyel, pezsgőző terasszal, bérelhető sportpályákkal, koncert-és fesztválhelyszínekkel, turisztikai attrakciókkal.  És ki tudja hány ötlet van még a zrt tarsolyában? Hány bőrt lehet még lehúzni a valamikori pihenőparkról? És miközben a befektető realizálja vagy maximalizálja  profitot, hová mennek majd a pestiek sétálni, a gyerekkel játszani, biciklizni? Az össze-vissza nyilatkozatok helyett nem kéne végre előállni a valódi tervekkel?

Városliget intézményei