Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Összedőlt a Közlekedési Múzeum koncepciója

Úgy tűnik nem lesz Közlekedési Múzeum a Városligetben. Ami nem akkora baj, hiszen a Pfaff-féle épület mindig is alkalmatlan volt múzeumi célokra, nem is annak készült eredetileg. Valószínűleg most sem az lesz belőle.

2015 áprilisában adtam egy hosszú interjút a Népszabadságnak, amelyben az újságíró érdeklődésére elmondtam a Közlekedési Múzeum viszontagságos, XX. századi történetét. Az épület, amely a millenniumi kiállításon volt hivatott szemléltetni a Magyar Királyi Államvasút nagyságát, múzeumi célra alkalmatlan volt. Ez az alkalmalanság - ti. a mérete és a belső terek kedvezőtlen elosztása -  súlyos csapás volt a múzeum számára, hiszen a gyűjteményt nem tudták tervszerűen, tudományos igénnyel bővíteni. A korabeli szakmai szervezetek nem is gondolták komolyan, hogy a múzeum hosszú távon a Városligetben marad, Lágymányoson terveztek neki új helyet, amely azonban soha nem készült el.

Ezért volt meglepő, hogy a kormányzat zöld utat adott a Liget projekten belül annak az elképzelésnek, hogy a már a XX. század hajnalán is rossz ötletnek bizonyuló épületet eredeti formájában újjáépítsék, és abban, a mai, korszerű igényeknek megfelelő múzeumi tereket rendezzenek be. A lehetetlen vállalkozást úgy próbálták megvalósítani, hogy mintegy 9000 nm-nyi térszín alatti beépítéssel növelték volna a kiállítási tereket. Ez azonban mintegy a duplájára drágította az épület kivitelezési költségeit, azon túl nem adott választ arra, hogy lehet majd a tonnás kiállítási tárgyakat a múzeumon belül mozgatni.

Úgy tűnik mostanra vált világossá a döntéshozók számára, hogy a föld alatti közlekedési múzeum mégsem jó ötlet, ezért más helyben kezdtek el gondolkodni.

A Pfaff Ferenc-féle kupolás csarnoképület megépítése viszont nem került le a napirendről, most már térszín alatti beépítések nélkül, valamivel több mint 3000 nm-nyi területet fog elfogalni a Ligetből. Funkciója viszont jelenleg ismeretlen.

MZS

Városliget intézményei