Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Köszöntjük a Városliget weboldalán

Karácsony lesz a Főpolgármester, hogyan tovább Liget Budapest?

Új főpolgármestere van Budapestnek, és ezzel a Liget Budapest projekt státusza is változhat. Mivel a fővárosiak mintegy kétharmada továbbra is elutasítja a Liget beépítését, Karácsony Gergelynek ezzel bizonyosan dolga van. De mik a lehetőségei?

A Liget beépítése és átalakítása rekreációs közparkból bulinegyeddé a fővárosiak ellenében zajlik több mint 5 éve. A legfrissebb közvéleménykutatás a napokban ismét bizonyította, a budapestiek 62%-a továbbra is a projekt leállítását szeretné. A döntéshozók eddig figyelmen kívül hagyták mind a szakemberek, mind a fővárosiak ellenérzéseit és megalapozott érveit a projekt ellen, most azonban változhat a helyzet. Ha a fővárosi közgyűlésben is kisebbségben marad a kormánypárt, illetve ha a környező kerületek vezetése is ellnezéki lesz, biztosan nem düböröghet tovább a mai intenzitással a főváros legelutasítottabb projektje.

A Liget Budapest kiemelt kormányzati beruházás, a Városligetet pedig 99 évre egy ingatlanhasznosító cég kezelésébe adták. A főváros tulajdonjoga azonban fennmaradt, és mint tulajdonos élhet is ezzel a jogával, ha úgy látja, a kezelő - a Városliget zrt - rossz gazdája a területnek. Annak pedig számtalan jele van, hogy a Városliget zrt nem bírkózik meg a Liget fenntartásával, sőt kizsigerelő hasznosítási gyakorlatával kifejezetten rombolja  a 200 éves park állapotát.

A Liget beépítéséről szóló elvi döntést egy 2013-as törvény tartalmazza, a részleteket - a zöldfelületek mértékét, a beéípthetőséget, az egyes építési helyeket... - azonban egy fővárosi közgyűlés által alkotott rendelet szabályozza. Ezt pedig - főleg, ha a közgyűlés is támogatja a főpolgármestert - meg lehet változtatni. Azokban az esetekben, ahol az épületek már jogerős építési engedéllyel rendelkeznek, ez visszamenőlegesen lehet problémás, azonban tudjuk, hogy a Magyar Nemzeti Galéria, az Innováció háza, a Városligeti Színház még nem rendelkezik jogerős építési engedélyekkel. Itt tehát van mozgástere a fővárosnak.

Szintén komoly mozgástere van a Városliget kezelésével kapcsolatos kérdésekben a közgyűlésnek.

Könnyen megszüntethető majd az a jelenleg tűrt gyakorlat, hogy a Liget területén az autósok szankció nélkül parkolhatnak tilosban, illetve zöldfelületeken, ha a Fővárosi Rendészetet utasítják a jogszabályok betartatására. A vállalhatatlan színvonalú nagyrendezvényeket is ki lehet szorítani a parkból, ha a főváros a zöldterületek védelméről szóló rendelet hatálya alá helyezi a Városligetet. (Korábban ez így volt, Tarlós István regnálása alatt vették ki a Ligetet a rendelet hatálya alól. és adtak zöld utat a park totális lepusztításának).

Szintén szabályozni lehet a vendéglátóipari egységek számát, illetve korlátozni lehet a hozzájuk tartozó teraszok engedélyezett méretét, ezzel nagy   mértékben tehermentesíteni lehet a parkot a nem rendeltetésszerű használat alól.

Az építési szabályzatban rögzíteni kell, hogy a Városliget közpark, amely nem bekeríthető, használata nem korlátozható, nem kisajátítható,  továbbra is ingyenesen, szabadon használható, rendezvény miatt még ideiglenesen sem zárhatók le egyes részei.

Az építési szabályzatból haladéktalanul ki kell venni a Városliget területén engedélyezett funkciók közül a szálláshely funkciót, mielőtt még szállodát szeretne építeni oda valaki.

Karácsony Gergelynek az álegyeztetések helyett valódi egyeztetéseket kell folytatnia a civilekkel, és ami a legfontosabb, a helybeli lakosokkal. Ezt a Városliget zrt eddig teljes mértékben negligálta, a városligeti építkezésekkel kapcsolatos valódi híreket  a fővárosiak eddig jobbára csak nálunk, a varosliget.info-n, illetve a ligetvédők lapjain olvashattak. Az új főpolgármesternek meg kell szerveznie a projekttel kapcsolatos tisztességes tájékoztatást, ki kell kényszerítenie, hogy a nyilvánosság valódi információkhoz jusson, színes-szagos látványtervek helyett.

Majkó Zsuzsanna

 

 

Városliget intézményei