Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Vidék- főváros ellentétté generálták a Liget projekt ügyét

Csatarendbe állt a békemenetekről ismert mentalitás a Liget projekt továbbépítése érdekében. A zömében vidéki vagy határontúli aláírók rövid idő alatt főváros-vidék háborúvá alacsonyították Budapest egyik legértékesebb területének ügyét.

Egy nagykanizsai magánszemély indított petíciót a Liget projekt folytatásáért, miután a miniszterelnök október 21-én azt mondta: nem valósítanak meg olyan beruházásokat a fővárosban, amelyet a budapestiek nem akarnak. A kormányra nyomást gyakorló petíciót egy nap alatt felkarolta az állami tulajdonú Városliget zrt, és saját facebook oldalán tette közzé. A felhívást azóta is fizetett hirdetésben juttatják el facebook felhasználók tízezreihez. (nyitókép)

A petíciót a cikk írásának időpontjáig mintegy 26 000 személy írta alá, az aláíróknak azonban csak mintegy 40%-a fővárosi, a többiek vidékiek, vagy határontúliak. Sepsiszentgyörgytől Stockholmig, Torontótól Kolozsvárig sokan drukkolnak Budapest 200 éves közparkjának beépítéséért.

Az aláíráshoz kommentet is fűzők jelentős részéről kiderül, hogy sosem járt a parkban, ennek ellenére markáns véleménye van

 

A folytatásért lobbizók érvei feltűnően egy kaptafára készültek: eszerint a főváros minden magyar emberé, így aztán a budapestieknek nincs joguk saját sorsukról, saját lakókörnyezetükről dönteni, abba minden magyar állampolgárnak - éljen bárhol a világban - beleszólása van. Volt aki egyenesen odáig ment, hogy Budapest főpolgármesterét is minden magyar állampolgárnak kéne megválasztani. Érthető módon ez az ötlet nem nyerte el a fővárosiak tetszését, így a vita a politikai lövészárkokból folytatódott, a szokott stílusban és hangnemben.

Az aláírók többsége feltűnően tájékozatlan a projektet illetően. Sokan azt hiszik Tarlós István terveit valósítják meg épp a Városligetben, miközben a volt főpolgármesterről köztudott, hogy sohasem lelkesedett a Liget beépítéséért, saját programjában a Múzeumi Negyedet a Nyugati pályaudvar mögötti rozsdazónába szánta.

Az aláírók nagy része azt hiszi Tarlós mellett áll ki, holott a volt főpolgármester többször világossá tette, ő nem építkezett volna a Városligetben

 

A közpénzből működő Városliget zrt saját facebook oldalát egyébként évek óta a propaganda szolgálatába állította. Miközben lakossági tájékoztatást egyáltalán nem nyújtanak, az összes projektet ellenzőt kitiltották már évekkel ezelőtt az oldalról, sőt még az egyébként nagyszámű ténybeli tévedésüket korrigálókat, vagy a kényelmetlen kérdést feltevőket is száműzték. A kitiltásokkal kialakított véleménybuborék szerint a projektért mindenki lelkesedik, ellenzője gyakorlatilag nincs is.

Péntek reggel a miniszterelnök szokásos rádióinterjújában a petíciót aláíró több mint 20 000 ember már óvatos hivatkozási alapul szolgált a projekt folytatására. Az októberben még megengedő, a fővárosiak döntését állítólag elfogadó kormányzati álláspont mára keményedni látszik. Orbán Viktor szerint a projekt folytatását több mint 20 000 "értelmiségi aláíró" követeli, akiknek a véleményével - közgyűlési döntés ide vagy oda -  számolni kell.

Egy "értelmiségi" aláíró véleménye

 

A jogállamot és az önkormányzatiság elvének tiszteletét hangsúlyozó kezdeti kormányzati kommunikációt tehát mára felváltani látszik a politikai nyomásgyakorlás a fővárosra. A gyakorlatilag bármilyen kormányzati tervet, annak részletes ismerete nélkül támogató, pusztán politikai állásfoglalást nyilvánító tömegek csatarendbe állítása azonban számos kérdést felvet. A Civil Zugló Egyesület 2015 őszén, rövid idő alatt a helyszínen, a Városligetben 20 000 aláírást gyűjtött a projekt ellen, melyet a kulturális bizottság 2015. október 26-i ülésén át is adtak Baán Lászlónak, a Liget projekt miniszteri biztosának. A projekt tervezése ennek ellenére gőzerővel folytatódott tovább, az ellenző 20 000 ember véleményét lesöpörték az asztalról. Vajon a kamu emailcímekről több szavazat leadására is lehetőséget biztosító internetes állásfoglalás  fajsúlyosabb-e, mint a valós, hús-vér embereket a helyszínen megszólító aláírásgyűjtés?

Baán László a semmibe vett,  a projekt ellen tiltakozó 20 000 aláírással 2015. október 26-án, a kulturális bizottság ülésén (fotó: Civil Zugló)

Városliget intézményei