Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Városliget lexikon - minden, amit a Városligetről tudni érdemes

Ez a kislexikon 94 címszót tartalmaz.
0-9 Mind A B C D E F G H I J K L M N O P Á Ö Ő
Címszó Jelentés
EJTŐERNYŐS UGRÁS

Egy francia illetőségű leszerelt katona, André Jacques Garnerin és tanítványa Jeanne Genevieve Labrosse (akiben a világ első női ugróját tisztelhetjük) hajtotta végre a Városligetben az első ugrást . Garnerin, aki a francia forradalom alatt a Konvent politikai biztosa volt, a Napoleoni háborúk idején esett osztrák fogságba. A budai Várbörtönben raboskodva találta ki, hogy "esőernyőt" szerkeszt, amelynek segítségével levetheti magát a várfal tetejéről. Terve ekkor kudarcba fulladt, ám szabadulása után művét tökéletesítette. Első kísérletét 1797. októberében,a párizsi Monceau Parkban hajtotta végre, majd attrakciójával európai bemutató körútra indult, melynek egyik állomása volt a pesti Liget.

ERZSÉBETVÁROSI SZÍNHÁZ

A Fővárosi Városligeti Színház utóda, 1935-től igazgatója Erdélyi Mihály. Főleg nagysikerű operetteket mu-tattak be, egy-egy teltházas estén 885 néző tapsolt a színészeknek, közöttük olyan hírességek-nek, mint Honthy Hanna, Jávor Pál, Somogyi Nusi, Kiss Manyi, ifj. Latabár Árpád, Latabár Kálmán, Gombaszögi Ella. A Színház utolsó előadására 1944. november 30-án került sor.

EZERJÓ ÉTTEREM

Marth Károly 1898-ban alapított étterme. Eredetileg a mai Széchenyi Fürdővel szemközt állt, majd 1927-ben költörött a fürdő melletti telekre.A kockás abroszos kerthelyiség rendkívül népszerű volt, esténként ritkán lehetett szabad asztalt kapni. 1 Mivel az éttermet a Széchenyi Fürdő artézi vizének felhasználásával fűtötték, a háború után egy ideig a romos Kölcsey Gimnázium diákjai tanultak az épületben. 1949-ben államosították, ám népszerűsége, hála a kellemes környezetnek, továbbra is megmaradt. 1996 óta Széchenyi Kert néven üzemel.

EZREDÉVES KIÁLLÍTÁS

A XIX. század minden bizonnyal egyik legnagyobb hazai vállalkozásáról, a honfoglalás ezredik évfordulója alkalmából rendezendő országos nemzeti kiállításról, 1892 –ben hoztak törvényt. A kiállítás helyszínéül a Városligetet szemelték ki, ide több mint 200 ideiglenes épületet húztak fel. Bemutatkozott a hazai ipar teljes spektruma, de a látogatók betekintést nyerhettek a magyar államiság és kultúra 1000 évébe is. Ekkor épült meg a Millenniumi Földalatti Vasút, a Vajdahunyadvár épület együttese, a tavon átívelő híd. a Kiállítás 1896 május 2-től 1896 novemberéig tartott nyitva.

0-9 Mind A B C D E F G H I J K L M N O P Á Ö Ő
Glossary 2.8 uses technologies including PHP and SQL

Városliget intézményei