Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Városliget lexikon - minden, amit a Városligetről tudni érdemes

Ez a kislexikon 94 címszót tartalmaz.
0-9 Mind A B C D E F G H I J K L M N O P Á Ö Ő
Címszó Jelentés
HATTYÚ-SZIGET

A Városliget harmadik, legkisebb szigete, melyet a Városligeti tó vízgyűjtőjeként funkcionáló mesterséges kis tavacska közepében alakítottak ki. A Hattyú-tó a Vajdahunyadvár és a mai Napozó rét közti területen feküdt. Szigetét rózsabokrokkal ültették be, és a hattyúk kedvelt költőhelye volt. Egy hangulatos nyári cukrászda-pavilon is működött a szigeten. Az 1896-s kiállítás tereprendezési munkálatai során a tavat betemették.

HELFGOTT SÁMUEL

Fényképész, egyike a Vurstli alapítóinak. 1883-ban települt haza Amerikából, az Állatkerti út 9. szám alatt, a The Royal Vio mozi mellett bérelt üzletet. Papír gyorsfényképei nagyon olcsók, ezért mindenki számára hozzáférhetők voltak. A Városliget legendás alakjának számított, műtermében gyakran megfordult Molnár Ferenc író is.

HERMINA KÁPOLNA

József nádor fiatalon elhunyt lánya, Hermina Amália Mária emlékére, részben közadakozásból épült műemlék kápolna, a Hermina út 23. szám alatt áll. Az alapkőletételére 1842. október 10-én került sor, a tervezésre megnyerték a kor sikeres építészét, Hild Józsefet. A kápolnát 1856. szeptember 8-án szentelték fel, a szentmisén Liszt Ferenc vezényelte a kórust. A háromhajós neogótikus épület szentélyében faoltár áll, padjait szintén Hild József tervezte. A homlokzatra eredetileg szánt szobordíszítések anyagi okok miatt soha nem készültek el.

HINCZ-FÉLE BÁBSZÍNHÁZ

A vásári bábjátékos Hincz család 1889-ben alapította és építette fel a Városligetben az Első Magyar Bábszínházat. A gyerekek körében rendkívül népszerű színház a Vurstliban, a Mutatványos téren működött. Legendás előadásaik voltak a Paprika Jancsi történetek. Egyedülálló volt a közel 100 darabból álló marionett bábú állományuk és a speciális ún. metamorfózis marionettek, amelyek lényege az volt, hogy a figurák egy zsinór megrántására alakot változtattak. Az 1950-ben bekövetkezett államosítás után a színházat lebontották. A Hincz család marionett bábgyűjteményét az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet őrzi.

HINTÁSLEGÉNYEK

A Vurstli jellegzetes alakjai voltak, ők kezelték a lengőhintákat. Harsányan kiabálva vaskos vicceket engedtek meg maguknak, ezzel szórakoztatták főleg hölgyvendégeiket. Néhányukat névről ismerjük. Szepi, a lányok kedvence, aki barátnőinek ingyen menetet biztosított a hintán, Sengel Tóni, aki mindig énekelt. Ám a leghíresebb Molnár Ferenc (1878-1952) író, újságíró legsikeresebb drámájának a címszereplője, Liliom (polgári nevén Závóczky Endre), a melegszívű hintáslegény.

HUNGÁRIA KERT

Közkedvelt vendéglő volt a mai Hermina út Erzsébet királyné útja sarkán, hatalmas kerthelyisége egészen a mai Hungária körútig húzódott. 1904-ben, a fuvaros sztrájk idején az árnyas kerthelyiségében 3000 fuvarozó hallgatta itt a szónokokat. Fedett tekepályájának és Berger bácsi házias konyhájának köszönhette rendkívüli népszerűségét.

HŐKÖM SZÍNHÁZ

Galló György és Horváth Zsigmond ún. krajcáros színháza 1890-ben nyílt meg a mai Széchenyi fürdővel szemben. Nevét a Hőköm Mátyás című darab címszereplőjétől kölcsönözte. A nézők becsalogatására a korban jól ismert Bolond Laci nevű →kikiáltót alkalmazták

HŐSÖK EMLÉKKÖVE

Az emlékművet eredetileg a Gellérthegyre tervezték, de a költségek olyan nagyok voltak, hogy az ötletet elvetették. 1928-ban pályázat nélkül Kertész K. Róbert kultuszminisztériumi helyettes államtitkár tervei alapján dr. Lechner Jenő építész készítette el az emlékművet, melyet a Hősök terén, Árpád lovas szobra előtt helyeztek el. A jelképes sírkövet a Millenniumi Emlékművel együtt Horthy Miklós kormányzó és Bethlen István miniszterelnök jelenlétében 1929. május 26-án, a Hősök Emléknapján avatták fel.

0-9 Mind A B C D E F G H I J K L M N O P Á Ö Ő
Glossary 2.8 uses technologies including PHP and SQL

Városliget intézményei