Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Városliget lexikon - minden, amit a Városligetről tudni érdemes

Ez a kislexikon 94 címszót tartalmaz.
0-9 Mind A B C D E F G H I J K L M N O P Á Ö Ő
Címszó Jelentés
KERTMOZI

A Corvin Filmgyár műterme helyén, a Városligeti fasor és az Aréna (mai Dózsa György) út sarkán 1920. április 24-én nyílt meg Budapest első kertmozija, mely 1800 néző befogadására volt alkalmas. Alapítója Révész Artúr György eredetileg vasútépítő volt. A háború idején került a mozis szakmába, Olaszországban több mozit vezetett. A lombos fák alatt, virágzó növények között felépített mozi hamar a pestiek kedvence lett

KIKIÁLTÓK

A hintáslegények mellett a Városliget, különösen a Vurstli jellegzetes figurái. Az ő feladatuk volt, hogy a tömegben járkálva, az egyes produkciókra, látványosságokra felhívják a figyelmet és becsalogassák a látogatókat. Neves kikiáltó volt a Városligetben Fényes Gyula és Arany Manó.

KINEMATOGRÁF

A kinematográf a Lumiere fivérek találmánya, a felvevőkamerát és a vetítőgépet egyesítő szerkezet. Megjelenése hatalmas szenzáció volt, hiszen először lehetett segítségével vászonra, erősen felnagyított képeket gyors egymásutánban kivetíteni, azaz egyszerre több néző számára élvezhető mozgóképet megjeleníteni. Budapesten először az Ősbudavár mulató negyedben tartottak vetítéseket, 1898-ban pedig Herbst Samu kért engedélyt a fővárostól, hogy a Horváth Zsigmond gyorsfényképészeti műterme mellett maga építtette kis bodegában kinematográfot üzemeltethessen.

KINETOSZKÓP

A mozgókép őse, Edison találmánya.Tulajdonképpen egy szekrényhez hasonlító szerkezet, melybe egy időben csak egyetlen néző képes belekukucskálni, tehát a mozizás adta közösségi élményt még nem képes nyújtani. A kinetoszkópot 1894 –ben szabadalmaztatták, és az Ezredévi Kiállításon már külön pavilonja volt az Edison –cégnek, melyet Alpár Ignác tervezett. A néző pénzérme bedobása után egy 10 méteres celluloidszalagon lévő képekből előállított kb 1 -1,5 percig tartó kis mozit láthatott. A tematika igen változatos volt, a Mária skót királnyő kivégzését reprodukáló jelenetsor mellett boxmeccset is adtak az ámuló közönségnek.

KIRÁLY PAVILON

Az 1885-ös Országos Általános Kiállításra épült királyi fogadóépület, mely a Stefánián, a mai Olof Palme ház mögött állt. 1896-tól a Gerbeaud cukrászda bérelte.1943-ban bezárt, a háború után elbontották.

KIS BOTANIKUS KERT

A Fővárosi Kertészeti Vállalat - fennállásának 100. évfordulója alkalmából - , 1967-ben alakította ki az Olof Palme sétány és a Városligeti körút sarkánál. Célja az volt, hogy kevéssé ismert növényfajokat mutasson be, illetve, hogy a liget látogatóit a virágok, cserjék, fák szeretetére és megóvására nevelje. Itt található egyébként a Városliget növényanyagának legértékesebb része: pl. libanoni cédrus, hamisciprus, liliomfa, fekete dió, vadkörte, csavart akác, óriás tuja, fanyarka, papíreper, piros virágú bokrétafa, sárga virágú bokrétafa, tulipánfa, mézesfa. Csobogó patakot, lugast, díszmedencét napozóval, esőtetővel ellátott kunyhót és sétányokat is kialakítottak, és itt áll a Tompa Mihály Emlékoszlop is. Bár a kert gondozott, a kis ház hajléktalanok szállása lett. Eredeti szépségének visszaállítása fontos lenne.

KOLEGERSZKY KIOSZK

Kolegerszky Viktor elegáns kávézója a Stefánián, a Királydomb mögött állt. Kedvelt, hangulatos hely volt, gyakran szórakoztatta a nagyérdeműt az I. honvéd gyalogezred zenekara. 1910 után sűrűn váltogatták egymást a bérlők, de neve sokáig nem változott. A 30-as években Godt Vilmos irányítása alatt étteremmel bővült. 1937 –ben, a virágkiállítási pavilon építésekor lebontották.

KRAJCÁROS SZÍNHÁZ

Alacsony helyárakkal működő, olcsó kiállítású, időnként irodalmi és művészeti értékét tekintve silány darabokkal operáló színjátszó hely, mely elsősorban a szegényebb rétegek szórakozási igényeihez szabta kínálatát. A Városligetben számos ilyen színházi vállalkozás működött, többségük csak néhány évadot élt meg.

KUKUCSNÉZŐ

A Barokaldi cirkusz nézőterén kívül álló, belépőjegy nélkül, kintről kukucskáló nézője.

KÉK HORDÓ

Ismert és kedvelt vendéglő volt a Városligetben, a Barlangvasúttal szemben. 1925-ben alapította Fényes György (a későbbi Fényes Cirkusz tulajdonosa), aki a Panoptikum tulajdonos özv. Fényes Mártonné fia volt. „Jazz és cigányzene szórakoztatja a közönséget. Artisták kedvenc találkozóhelye” – reklámozta magát a Panoptikum katalógusában. A vendéglő 1950-ben szűnt meg.

KÉPMUTOGATÁS

Jellegzetes vásári műfaj, Európában már a 18. század végén elterjedt. Korabeli lapok tanúsága szerint Pesten az 1850-s években lett kedvelt. A képmutogató általában valamilyen szenzációs, felkavaró, erkölcsi tanulsággal is bíró történetet mesélt el - vagy énekelt el zenei kísérettel - hallgatóságának, miközben vászonra festett fellógatható több képből álló sorozattal illusztrálta mondandóját. A képmutogató vándorkomédiásokat ott találjuk minden nagyobb vásárban, sokadalomban, így a Vurstliban is. A panorámakép és a kinetoszkóp megjelenésével a képmutogatás kora végleg leáldozott.

KÖRSZÍNHÁZ

A Thália Színház igazgató főrendezője, Kazimír Károly kezdeményezésére a Thália Színház nyári játszóhelyeként nyílt meg 1958-ban a Városligetben, a BNV volt osztrák pavilonjában.Korszerű színpadtechnika nem állt rendelkezésre, ezért Kazimírék úgynevezett térszínpadot építettek, a darabon belüli képváltásokra pl. a szereplők vagy a narrátor szövege utalt, a közönség pedig a megszokottól eltérően nem a színpad előtt, hanem a színpad körül foglalt helyet. Az első időszakban a magyar színházakban kissé mellőzötté vált klasszikus görög tragédiákat mutattak be, majd a kedvező kritikai fogadtatást látván további világirodalmi remekeket tűztek műsorra (Corneille, Shakespeare, Brecht, Calderón). Később a világirodalom nagy epikus műveinek színpadi átirataival arattak sikereket, bemutatták Dante Isteni színjátékát, a Kalevalát (finn eposz), a Ramajanát (indiai eposz), a Csusingurát (japán kabuki), és a Karagőzt (török árnyjáték). A színház 1990-ig működött.

0-9 Mind A B C D E F G H I J K L M N O P Á Ö Ő
Glossary 2.8 uses technologies including PHP and SQL

Városliget intézményei