Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Városliget lexikon - minden, amit a Városligetről tudni érdemes

Ez a kislexikon 94 címszót tartalmaz.
0-9 Mind A B C D E F G H I J K L M N O P Á Ö Ő
Címszó Jelentés
LENGYEL KÖRKÉP

A monumentális, 15 x 114 m-es képet Jan Styka és Wojciech Kossak készítették. A mű az 1794. április 4-én megvívott racławicei csatát mutatja be, amelyben Tadeusz Kosciuszko vezette lengyel seregek óriási győzelmet arattak az orosz hadsereg felett. A kép az Ezredéves Kiállításon az Aréna (ma Dózsa György) út és a Nagy János (ma Benczúr Gyula) utca sarkán felépített rotundában került bemutatásra.

LENIN SZOBOR

Pátzay Pál szobrászművész 1965 -ben felavatott alkotása a Dózsa György úton, a Műcsarnok mögött állt. Az alkotás szakított a koábbi heroizáló hagyományokkal, egy lágy tekintetű, emberközeli Lenint igyekezett megformálni. A mű monumentalitását a mögötte emelt, Weichinger Károly által készített 15 m magas, svéd gránittal burkolt pillér adta. A szobrot 1989-ben, Nagy Imre és mártírtársai újratemetése előtt nem sokkal felújításra hivatkozva teljesen beállványozták, majd elszállították. 1990-ben a Szoborparkba került.

LIGET KÖZTÁRSASÁG

1995-ben alakult egyesület, melynek egyebek között célja, a Városliget múzeumi, műemléki, kulturális értékeinek, egyedülálló flórájának megőrzése¬, megismertetése; aktív szerepvállalás a Liget környezetvédelmének megvalósításában, régi hagyományok (omnibusz), valamint a kulturált városligeti szórakoztatás hagyományainak felelevenítése; a páratlan szépségű termé-szeti környezetben szabadidős testedzési lehetőségek megvalósítása, rekreációs tevékenységek támogatása, valamint színvonalas rendezvények szervezése. Tagjai: Bethesda Gyermekkórház, Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., Vidámpark, East Euro Co. Kft., FŐKERT Nonprofit Zrt., Állatkert, Műcsarnok, Szépművészeti Múzeum, Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Vidámpark, Gundel Kft., IBIS Hotel Heroes' Square, Magyar Cirkusz és Varieté Kft., Robinson Étterem Széchenyi Étterem Kft., Vakok Általános Iskolája és Diákotthona, Városligeti Műjégpálya és Zugló Önkormányzata.

LIGET ÉTTEREM, SÖRÖZŐ

A Fővárosi Nagycirkusz és a Vidámpark között helyezkedik el ez a több épületből álló étterem, söröző. Múltja egészen az 1900-as évekig nyúlik vissza. A millenniumi ünnepségeket követő rendezés eredményeképpen 1910-ben a hajdani Laufer kávéházból alakították ki a Liget éttermet, a sörözőt pedig a cirkusz felé eső épületrészből, a korábbi Cirkusz sörözőből. A valamikor "C" alakú épület Vidámpark felőli részét egy favázas, nyeregtetős, fedett, de oldalt nyitott épület adta, amely valószínűleg nyári tánchelyiség volt. A II. világháborúban az épület romba dőlt. Az újjáépített Liget étterem és söröző műemléki védelem alatt áll.

LIGETI LÓVERSENYPÁLYA

Pest város tanácsa évi 4 aranyért 45 évre bérbe adta a Lovaregyletnek az Aréna (ma Dózsa György út), a Thököly és Stefánia út és a Verseny utca közötti területet, hogy oda költöztessék át a lóversenypályát a Gubacsi dűlőről.Bár a Városliget mai területétől kicsit távolabb esett, mégis Ligeti pálya volt a neve az 1880-ban megnyitott lóversenytérnek, melyet Feszty Adolf, a festő, Feszty Árpád bátyja tervezett.A pálya hibája volt, hogy a terület adottságai miatt 2400 m-es futamot nem lehetett rendezni, ezért 1920-ig nem volt Magyar Derby. Az utolsó versenynapot 1918. október 13-án tartották, majd az épületeket lebontották. Később a pálya helyére más sportlétesítmények költöztek, ma a Népstadion és a sportcsarnokok állnak ott.

LIGETI SAKK-KÖR

A 20-as évek közepétől rendszeres sakkélet zajlott az Iparcsarnoktól (a mai Petőfi Csarnok) a Városligeti tó oldalágáig vezető ívelt sétány padjain. Ez volt a sakkozók birodalma 1925-től közel tíz éven át. Tavasztól őszig, kora reggeltől szürkületig zajlottak a komoly, fél komoly vagy ötperces „schnell-partik”. A terjeszkedő ipari vásár a 30-as évek közepén elfoglalta ezt a helyet is, így a játékosok átköltöztek a mai Zichy Mihály út Olof Palme sétány kereszteződéséhez.

LILIPUTI SZÍNHÁZ

A Vurtsli egyik legnevezetesebb intézménye volt, melyet a háborúban megsebesült Geren-csér Ferenc tisztviselő 1925-ben alapított. Társulatában kis növésű művészek kaptak helyet, legismertebb a primadonna, Gáspár Juliska volt. Operetteket, bohózatokat, könnyű nyári darabokat játszottak. Nyaranta a Vurtsliban léptek fel, télen körbeturnézták a fél világot. Jártak Hannoverben, Essenben, Párizsban, Londonban. 1950-ig működött.

LIZSÉ

Tarján Vilmos színész, újságíró, a New York kávéház társtulajdonosának nyelvi leleménye, a Liget tréfás franciás ejtéssel köztudatba került neve.

LUGOSI BÉLA MELLSZOBOR

Lugosi Béla (1882-1956) filmszínész, Drakula megformálása révén vált világhírűvé. Eredetileg Blaskó Bélának hívták. A proletárdiktatúra alatt vállalt szerepe és politikai tevékenysége miatt 1920-ban emigrált az USA-ba, ahol egy filmben 1931-ben olyan sikerrel formálta meg Drakula gróf figuráját, hogy 1948-ig csak horrorfilmekben kapott szerepet. Mellszobra 2003-ban máig kiderítetlen körülmények között került a Vajdahunyadvár dél-keleti sarkán lévő fülkébe. A szobor alkotója is ismeretlen, pusztán egy rejtelmes „HZ 2003” felirat utal a szobrászra.

0-9 Mind A B C D E F G H I J K L M N O P Á Ö Ő
Glossary 2.8 uses technologies including PHP and SQL

Városliget intézményei