Loading
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg

Városliget lexikon - minden, amit a Városligetről tudni érdemes

Ez a kislexikon 94 címszót tartalmaz.
0-9 Mind A B C D E F G H I J K L M N O P Á Ö Ő
Címszó Jelentés
MAUD A CSODAPÓK

A Vurstli egyik legnagyobb szenzációja volt, tulajdonképpen jósnő, jövendőmondó, aki egy sejtelmesen megvilágított sátorban fogadta borzongó látogatóit. A korabeli reklámok szerint bekötött szemmel is mindent látott, és mindenkinek megmondta a jövendőjét. Polgári nevén Baticz Macának hívták és tizenkét éves korától dolgozott a Vurstliban.

MILLENIUMI FÖLDALATTI VASÚT

Az Ezredéves Kiállításra épült Budapesten a kontinens első földalatti vasútja. Ötletgazdája Balázs Mór mérnök, kiépülését az tette szükségessé, hogy a kiállításra igyekvő tömegek gyorsan, kulturált körülmények között juthassanak el a belvárosból a Városligetbe. Mivel a fakocka burkolatú Andrássy úton a Közmunkatanács nem engedélyezte a felszíni kötöttpályás közlekedést, így azt a felszín alatt kellett megoldani.A teljes pálya 20 hónap alatt épült meg, 1896. május 2-án Ferenc József adta át, akinek egy ideig nevét is viselte a Földalatti

MOTORVERSENY

1929-ben rendezték meg a Városligetben az első Magyar Motor GP-t, ekkor még csak hazai résztvevőkkel. 1930-ban azonban már számos külföldi induló is volt, és a 250 cm3 –es kategóriában Zsótér Bertalan révén végre egy magyar győzelem is született. A második világháború után, mikor Budapest még romokban hevert, a sebtében helyreállított városligeti körön - Európában elsőként - Magyarországon került sor nemzetközi Grand Prix-re.

MUTATVÁNYOS TÉR

Ezt a nagyjából trapéz alakú területet délről az Állatkerti körút - a Cirkusztól a mai Vidámpark bejáratáig - , északkeleten a Hermina út folytatása, amely ma a Vidámpark területére esik, északon pedig a vasút határolta. A Vurstli utolsó, 1926-os költözése során erre a területre szorultak a Városliget mutatványosai.

MÁJUS 1-I FELVONULÁS

Május 1. a munka ünnepe, a munkavállalók nemzetközi szolidaritási napja. A budapesti majális hagyományos helyszíne több mint egy évszázada a Városliget. Magyarországon először 1890-ben ünnepelték meg május 1-ét, ekkor a Magyarországi Általános Munkáspárt szervezésében a Kálvin téren gyülekező tömeg (a Népszava becslése szerint nagyjából 60.000 fő) a Kiskörúton és az Andrássy úton át a Városligetbe, az Aréna (mai Ajtósi Dürer sor és Dózsa György út sarka) előtti térre vonult, ahol beszédek hangzottak el, követelve a munkaidő szabályozását. (100 évvel később erre az eseményre emlékezve állították fel a Május 1. emlékkövet.) Közvetlenül a II. Világháború után a május 1-jei nagygyűléseknek a Hősök tere adott otthont, a Felvonulási tér és a Sztálin szobor elkészülte után a május elsejék megünneplése átkerült erre az új helyszínre. Ezek már nem nagygyűlések, hanem közel százezres felvonulások voltak, amikor is a tribün előtt elvonuló tömegek felnézhettek a gigantikus szobor alatt integető pártvezérekre.

MÁRIA TERÉZIA ERDŐTÖRVÉNYE

1770-ben jelent meg Mária Terézia ún. erdőtörvénye. A rendelet kimondta, hogy ahol kevés a fa és a terület egyébként nem alkalmas sem gabona, sem szőlő termesztésére, azt a területet fel kell szántani és fákkal beültetni. Az új ültetések gondozását kötelezővé tette és megtiltotta ezeken a területeken a legeltetést. A rendelet értelemszerűen érintette a Városligetet is, de végrehajtását Pest városa lassan és szakszerűtlenül hajtotta végre, mert sem pénze, sem szak-embere nem volt erre a munkára. Ráadásul a külvárosok lakossága állattenyésztéssel foglalkozott, és Pest amúgy is legelő szűkében volt, így a város vezetői az erdőtörvény végrehajtását gyakorlatilag elszabotálták.

MÚZSÁK

Kalliope, Klio, Erato és Thalia mészkő szobrai, melyeket Friedrich Berringer és Franz Vogel készített, az 1811-ben épült Pesti Német Színház homlokzatát díszítették. A színházat 1847-es leégését követően lebontották, majd 1896-99-ben a szobrok átkerültek a Fővárosi Múzeum (Ma Magyar Alkotóművészek Háza) elé. Sorsuk ismeretlen, valószínűleg a háború alatt elpusztultak.

0-9 Mind A B C D E F G H I J K L M N O P Á Ö Ő
Glossary 2.8 uses technologies including PHP and SQL

Városliget intézményei