Vidámpark

A mai Vidámpark története 1950 tavaszán kezdődött, amikor az Angol Park és a Vurstli államosításával és összevonásával létrehozták az új szórakoztató létesítményt, melynek feladata „a főváros területén a dolgozók számára tartalmas nevelő hatású szórakozás biztosítása érdekében szó-rakoztató üzemrészlegek fenntartása és építtetése, valamint mutatványos bódék (épületek) hasznosítása" (175/269/2/1950-XI. főv. szám. rendelet a Fővárosi Vidám Park Községi Vállalat létesítése tárgyában). Lassan felújították a játékokat, eltüntették a Vurstli ütött kopott bódéit, lebontották a Feszty körkép rotundáját. Az új hely hamar népszerű lett. Igazi fellendülése 1953-54-ben kezdődött, köszönhető egyebek között annak is, hogy 50 fillérre csökkentették a belépők árát. Ekkor a Vidámparkba jegyet váltó 2 millió ember már több mint 20 játékot használhatott, egyebek között a Hernyót, az Elvarázsolt Kastélyt, a Siklót, a Barlang-vasutat és az Óriáskereket. De a legnépszerűbb, az 1922-ben épült favázas Hullámvasút volt. 1956-ban már több mint 60 játék várta a látogatókat, közöttük olyan újdonságok is, mint a spirálvasút, a ródli, az erdei útvesztő, valamint a 11-es rúgó játék. A lendület a 60-as évek elejére megtört, a játékok elavultak, tönkrementek, újak beszerzésére nem volt elég pénz, a látogatók száma a felére esett vissza. A válság csúcspontján, 1967-ben döntés született arról, hogy ezután a Vidámpark már nem kap állami támogatást, a bevételekből kell fenntartania magát. A „kényszerpálya” jót tett a Parknak, mert újabb aranykor kezdődött. Egyrészt azért, mert a vezetés felismerte, hogy a jövő a játékautomaták beszerzésében van, másrészt a termek többségét fűthetővé tették, így a Vidámpark már télen is látogatható volt. A régi játékok ugyan folyamatosan termelték a veszteséget, viszont az újak olyan gazdaságosan működtek, hogy ez nem okozott problémát. Legnépszerűbb újdonság a villanyautó volt, de a 3 teremben elhelyezett 144 játékautomata is nagy számban vonzotta a fiatalokat.
A Hullámvasút még akkor sem veszített a népszerűségéből, mikor mellé építették a korszak talán legkorszerűbb új attrakcióját, a Ciklont (modern hullámvasút). A  Hullámvasút egyébként még ma is működik, a Ciklon már csak emlék. 1979-ben egy piromán felgyújtotta az Elvarázsolt Kastélyt, mely porig égett, újranyitására 1986-ig kellett várni.
A Vidámpark 1990 után is folyamatosan igyekezett megújulni: megjelenik a Pirat, a magasba lendülő kalózhajó, megnyílik az óriás csúszda és még sok-sok játék. A 90-es évek második felében műemlékké nyilvánították az 1906-ban készült, szép szecessziós épületben álló Lovas Körhintát (melyet felújítottak és Europa Nostra díjban részesült), a Hullámvasutat, a Barlang vasutat, a hajdani Vurstli céllövöldéjének hátfalát, a régi dodzsem-épület fa tetőszerkezetét és a Mesecsónak együttest. A Vidámpark 2005-ben rangos nemzetközi szakmai elismerésben, a Golden Pony díjban részesült, amellyel a Park fő célkitűzését: a hagyományőrzés és megújulás, modernizálás ötvözését is elismerték.
A Vidámpark elköltözéséről időről időre felröppentek hírek. A legújabb – az elmúlt ötven évben az ötödik – elképzelés szerint a Vidámpark telkén az Állatkert terjeszkedik majd, a szórakoztató park pedig 2013. szeptember 30-án megszűnik. A Hullámvasút, a barlangvasút és a műemlék Körhinta azonban jelenlegi helyén marad.

 

 

Városliget intézményei